SINDS 1903

REIS MEE DOOR DE TIJD

Altijd al benieuwd geweest naar hoe het bij Berkman allemaal begon? Of ben je juist benieuwd naar welke wegen Berkman heeft afgelegd de afgelopen jaren? Dan ben je hier op de juiste plek. Op deze pagina vind je namelijk het verhaal van Berkman, vanaf de oprichting tot nu, 2020. Start in het jaar 1903 en laat je meenemen op reis door de geschiedenis van Berkman!

Let op: wordt de tijdlijn wazig weergegeven? Druk op Ctrl+F5 (voor windows) of  Command + Shift + R (voor mac) om de pagina te resetten en de tijdreis optimaal te beleven!

Tijdlijn Berkman

Ruim 120 jaar geleden neemt Johannes Berkman de kolenhandel van zijn baas over. Het jaar 1903 is daarmee de start van onze reis door de geschiedenis van Berkman.

1903

Ontstaan Berkman

De Dorpsstraat in Barendrecht omstreeks 1900. Paard en wagen staan voor het huis van Jan Pieter Huijser Mattheuszoon, koopman en olieslager. Daar tegenover de stoomolieslagerij. Johannes Berkman (1ste generatie) nam op 1 mei 1903 de kolenhandel over van zijn baas Jan Huijser.

1915

Paard en wagen

Omstreeks 1915 leveren Johannes Berkman (1ste generatie) en zijn oudste zoon Janus (2de generatie) met paard en wagen de kolen aan huis.

1950

Kolendragers

De kolen werden vroeger door onze kolendragers aan huis gebracht. Eén mud kolen woog ongeveer 70 á 75 kilo en werd op de schouders gedragen. Eén van onze kolendragers, Leen Molenaar, presteerde het ooit om twee mud (150 kilo) op de schouders te nemen!

1958

Kolenopslag

Kolenopslag Berkman aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht omstreeks 1958. De mechanisering van de kolenhandel zet door. Hier zie je één van de eerste zijlossers (kolenwagon). Johannes Hans Berkman (3de generatie) staat bovenop de wagon.

1959

Eerste energietransitie

Eind jaren 50 voorzag men dat de kolenhandel geen eindeloze toekomst meer voor zich had en besloot haar blik uit te breiden naar andere bedrijfsmogelijkheden. Zo werd er geleidelijk een overstap gemaakt van de verkoop van kolen naar die van huisbrandolie en brandstof voor voertuigen. De eerste energietransitie is een feit. Dit proces heeft enkele jaren in beslag genomen.

1960

Eerste full service tankstation

Het eerste full service tankstation werd geopend. Het tankstation bestond uit één pomp met superbenzine, een wringerbok met een wringer en een emmer, een luchtpomp en een vitrine voor accessoires.

1966

Berkman Energie Service

Bij een energietransitie hoort een nieuwe naam en huisstijl. Omstreeks 1966 gaat het bedrijf over op de naam ‘Berkman Energie Service’. Je ziet hier een splinternieuwe DAF tankwagen, tankinhoud 11.000 liter. Met deze nieuwe moderne vrachtwagens werd de huisbrandolie rondgebracht.

1970

Groei eerste tankstation

Het eerste Berkman tankstation aan de Gebroken Meeldijk omstreeks 1970. In 10 jaar tijd is het station flink gegroeid qua pompen en faciliteiten. Op hetzelfde terrein is destijds ook nog steeds de kolenloods gevestigd.

1972

Wagenpark

Het wagenpark van Berkman, voornamelijk bestaande uit DAF trucks, begin jaren 70.

1974

Carwash

Carwash aan de Gebroken Meeldijk omstreeks 1974. Op 14 juli 1953 werd het pand van de buurman ‘de oude Fonkel fabriek’ aangekocht en toegevoegd aan het bestaande terrein. Toen de huur met de oude ‘Fonkel’ stopte werd dit pand gebruikt als wasplaats en werkplaats voor het onderhoud van de eigen tankwagens.

1975

Berkman Visser

Omstreeks 1975 startte Berkman samen met Jan Visser het garagebedrijf Berkman Visser. De kolenhandel kwam steeds meer op de achtergrond te liggen en dus werd de oude kolenopslag omgebouwd tot garage en werd buiten een showroom gecreëerd.

1976

VOBEX

In 1976 wordt, samen met Cor Voogt, het expeditiebedrijf VOBEX (later Berkman Forwarding) opgericht. Berkman zet hiermee een volgende stap in de transportsector. VOBEX begon met een telex, een bureau van de oliehandel, een lichtbak, veel lef en weinig klanten.

1980

Berkman bedrijven

Een mooi overzicht van de Berkman bedrijven omstreeks 1980. De Renault dealer, tankstation, het kantoor van oliehandel Berkman Energie Service en expeditiekantoor VOBEX. Enige tijd na de start van het garagebedrijf Berkman Visser is dit een exclusieve Renault dealer geworden. De bedrijven Berkman Energie Service en VOBEX zijn zelfstandig maar vallen beide onder Berkman Beheer.

1982

Nieuwbouw

De winkel van het tankstation aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht moet in 1982 plaatsmaken voor nieuwbouw. In de achtergrond het hoofdkantoor van Berkman Beheer en de Renault dealer.

1985

Het nieuwe tankstation

Het nieuwe Berkman tankstation aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht omstreeks 1985. De ‘E’ en ‘S’ in het logo op de pomp staan voor ‘Energie Service’, de toenmalige huisstijl van Berkman Energie Service.

1986

Uitbreiding netwerk

In 1986 worden twee tankstations in Loosduinen en Hoofddorp overgenomen. Deze overname is de start van een fixe groei van nieuwe tankstations. Steeds meer nieuwe locaties worden aan het Berkman netwerk toegevoegd.

1993

1993 Nieuwbouw hoofdkantoor

De nieuwbouw van het hoofdkantoor en het daarnaast gelegen tankstation aan de Tuindersweg in Barendrecht. Het kantoor werd in 1993 gebouwd. Berkman Energie Service, Berkman Forwarding en Berkman Visser zijn hier gehuisvest.

1994

Tankstation aan de Tuindersweg

Het Berkman tankstation aan de Tuindersweg in Barendrecht in 1994. In de achtergrond de Renault dealer Berkman Visser en het hoofdkantoor van Berkman Energie Service en Berkman Forwarding.

1995

Truckwash

In 1995 opent Berkman een truckwash op het terrein in Barendrecht. De truckwash is, zoals de naam al doet vermoeden, een wasstraat speciaal voor trucks.

1996

Verandering focus

Rond 1996 neemt de verkoop van huisbrandolie steeds meer af en stappen mensen over op aardgas. Langzamerhand stopt Berkman dan ook met de verkoop van huisbrandolie en gaat zich steeds meer focussen op de verkoop van brandstof via tankstations.

2000

Vierde generatie Berkman

In 2000 nemen Pieter en Jan de zaak over van hun vader. De vierde generatie Berkman staat hiermee aan het roer. De locaties blijven groeien en beetje bij beetje breidt Berkman zich steeds verder uit over het land. Met de grote toename van tankstations groeit vanzelfsprekend het hele bedrijf. Zo komen er steeds meer chauffeurs, tankstationmedewerkers en kantoorpersoneel bij.

2005

Onbemande tankstations

Vanaf 2005 zijn de onbemande tankstations in opkomst. Berkman blijft niet achter en start ook met de doorvoering van dit concept.

2008

HE15 biobrandstof

In 2008 is Berkman Voorburg het eerste tankstation in Nederland waar HE15 (biobrandstof met 15% ethanol) getankt kan worden. Minister Cramer is aanwezig bij de lancering. Ook wordt in 2008 de Renault dealer overgenomen door Indumij en is het geen onderdeel meer van Berkman Beheer.

2014

Loyalty app

In 2014 was Berkman de eerste partij in de tankstation branche die met een loyalty app op de markt kwam. Via de app konden klanten punten sparen om vervolgens in te wisselen voor lokale aanbiedingen van retailers uit de buurt. Lokaal Loyaal was hierbij het uitgangspunt.

2015

Renovatie kantoor

In 2014/2015 wordt het kantoor aan de Tuindersweg van binnen volledig gerenoveerd.

2016

Eerste onbemande wasinstallatie

In 2016 introduceerde Berkman in samenwerking met EenzetCarwash de eerste onbemande wasinstallatie in Zoetermeer. Klanten die tanken bij Berkman (meer dan 25 liter) krijgen automatisch 50% korting op hun wasbeurt. Hierdoor kan een Berkman klant al wassen vanaf EUR2,50.

2017

Pitstop Service

In 2017 heeft Berkman bij het tankstation in Barendrecht de “Pitstop Service” geïntroduceerd. Service aan de pomp was op de locatie in Barendrecht altijd al één van de diensten, maar met de Pitstop Service hoeven klanten de auto zelfs niet meer uit. Klanten kunnen lekker blijven zitten terwijl een medewerker tankt, de ruiten schoonmaakt en een pinterminal aanbiedt om af te rekenen.

2018

Verbouwingen

In 2018 vinden er flink wat verbouwingen plaats op het terrein van Berkman aan de Tuindersweg. De Renault dealer verhuist naar een ander pand in Barendrecht en de truckwash sluit haar deuren. De garage maakt plaats voor een kantoor voor het bedrijf Hoek & Blok en op de plek van de truckwash opent een winkel van Dubson.

2019

Biodiesel (HVO)

In 2019 is Berkman gestart met het aanbieden van Biodiesel (HVO). Momenteel verkopen wij een blend van 25% HVO (B25) op het tankstation in Barendrecht, maar hebben via onze groothandel tak ook al B50 en B100 producten geleverd.

2020

Toekomst

Het jaar 2020 is begonnen met flink wat veranderingen. Waar sommige samenwerkingen zijn gestopt zijn er andere mooie samenwerkingen opgezet die bijdragen aan het Berkman van de toekomst!

Blijf op de hoogte van de laatste acties. Aanmelden nieuwsbrief
© 2018 Berkman Energie Service BV | KvK: 24126900 | BTW: NL0036.56.950.B01 - Algemene Voorwaarden - Tankpas Voorwaarden - Privacy Statement - Laadpas Privacy