Familiebedrijf

Kolenhandel De Moriaan
Op 1 mei 1903 neemt Johannes Berkman (1e generatie) de kolenhandel over van zijn baas Jan Huijser. Die overname vormde de start van het familiebedrijf “Berkman”. Eerst werd er gehandeld onder naam “De Moriaan”, deze naam was afkomstig van het toentertijd bekende kinderliedje “Moriaantje zo zwart als roet”. Met paard en wagen werden de zakken kolen aan huis afgeleverd. Later werd de kolentransport gemoderniseerd naar treinwagons en vrachtwagens.

Omstreeks 1960 opende Berkman in Barendrecht haar eerste tankstation. Het tankstation bestond uit één pomp met superbenzine, een wringerbok met een wringer en een emmer, een luchtpomp en een vitrine voor accessoires. Het tankstation bevond zich destijds op hetzelfde terrein als de kolenloods aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht.

Berkman voorzag dat de kolenhandel tegen die tijd geen eindeloze toekomst meer voor zich had en besloot haar blik uit te breiden naar andere bedrijfsmogelijkheden. In de periode 1960 tot 1980 richtte Berkman zich onder andere op:

  • Berkman Tankstations (omstreeks 1960),
  • Carwash faciliteiten (omstreeks 1960),
  • Berkman Autotransport (omstreeks 1975),
  • Autobedrijf Berkman – Visser (omstreeks 1975),
  • Vobex (1976 – dat nog altijd onder de naam “Berkman Forwarding” internationaal doorgroeit),
  • Tankstation winkel (omstreeks 1980)

Vandaag de dag is Berkman Energie Service BV de oliehandel waarin alle activiteiten op het gebied van tankstations, autowassen, winkels en brandstoffenhandel zijn ondergebracht. Berkman Forwarding BV is inmiddels een opzichzelfstaand bedrijf en en autobedrijf Berkman – Visser is een aantal jaren geleden verkocht.

Ga mee op reis
Benieuwd naar de volledige geschiedenis en wil je ontdekken welke wegen Berkman de afgelopen jaren heeft afgelegd? Reis dan mee door de tijd vanaf het jaar 1903 tot nu. Start de reis hier!

 

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk de vacatures
© 2018 Berkman Energie Service BV | KvK: 24126900 | BTW: NL0098.48.836.B01 - Algemene Voorwaarden - Tankpas Voorwaarden - Privacy Statement