Opbouw benzineprijs en brandstofprijs, hoe zit dat nu precies?

Je rijdt langs een tankstation en ziet een bepaalde prijs staan. Bij een ander station staat weer een andere prijs. Hoe zit dat precies? We helpen je op weg!

opbouw benzineprijzen
Visual

Landelijke adviesprijs, pompprijs en actiekortingen.

De opbouw van de benzineprijs en de kortingen hierop is ingewikkeld en roept regelmatig vragen op. We leggen je daarom precies uit hoe het werkt!

In de onderstaande infographic vind je alvast een eerste overzicht. Onder de afbeelding kun je verder lezen voor een extra toelichting!

Berkman_Infographic-opbouw-benzineprijzen

Landelijke adviesprijs van benzine of diesel (brandstof)

Brandstofprijzen zijn onder andere afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Deze prijs kan per dag verschillen. Dat zien we in periodes van oliecrisis duidelijk terug! Daar bovenop komen nog kosten voor het transport, de opslag, productie, BTW en accijns. Al deze kosten bij elkaar opgeteld vormt onze inkoopprijs voor deze ruwe olie. Bovenop de inkoopprijs komt de marge. Van deze marge wordt het personeel, huisvesting, distributie, marketing en de standaard hoge korting die wij onze klanten geven betaald. Eigenlijk dus alle vaste en variabele kosten. De inkoopprijs plus deze marge vormt de landelijke adviesprijs op brandstof. Deze is voor ieder Berkman tankstation in Nederland hetzelfde.

Van landelijke adviesprijs naar pompprijs

De landelijke adviesprijs verschilt per dag, maar geldt voor alle tankstations van Berkman. Dit werkt hetzelfde bij andere brandstof leveranciers waar jij kunt tanken. Toch verschilt de brandstofprijs tussen verschillende tankstations van hetzelfde merk. Je betaalt bijvoorbeeld een andere prijs bij Berkman Barendrecht dan bij Berkman Breda. Dat komt omdat wij dagelijks per tankstation bepalen hoeveel korting je krijgt op de landelijke adviesprijs bij dit specifieke tankstation. Deze korting hangt af van onder andere concurrentie en de locatie. Zo weet je waarschijnlijk wel dat tanken aan de snelweg eigenlijk altijd duurder is dan lokaal tanken in een dorpje. Dat heeft allemaal te maken met vraag en aanbod op een bepaalde locatie.

Omdat wij weten dat tanken niet de leukste uitgave is, geeft Berkman standaard een hoge korting op de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs min deze korting vormt de uiteindelijke prijs die je als klant per liter betaalt. Dit bedrag noemen we de pompprijs. Omdat de landelijke adviesprijs en de standaard hoge korting dagelijks verschillen, varieert ook de pompprijs iedere dag en is deze per tankstation ook anders.

Korting met de Tankpas

De meeste kortingen worden gegeven op de landelijke adviesprijs, maar er is een belangrijke uitzondering! Met de Berkman Tankpas krijg je standaard 1 cent korting per liter op de pompprijs. Dat is dus de prijs die je op dat moment op de borden bij het tankstation ziet staan! Zo geniet je altijd van de beste benzineprijs.

Actiekortingen

Daarnaast zijn er nog speciale actiekortingen. Wanneer wij communiceren dat we bij één of meerdere tankstations een extra hoge korting geven op één van onze brandstoffen, dan is dit zo goed als altijd op de landelijke adviesprijs. Deze actiekorting vervangt dan de standaard korting die wij geven. Een voorbeeld van een actiekorting is de 19-03 actie, die jaarlijks terugkomt bij Berkman op 19 maart.

Samenvatting opbouw benzineprijs

In samenvatting is de opbouw van benzineprijzen dus als volgt: De inkoopprijs + de marge (vaste en variabele kosten) = de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs – de standaard korting = de standaard pompprijs. Gelden er speciale acties? Dan is de landelijke adviesprijs – de actiekorting = de pompprijs. En met de Berkman tankpas betaal je de pompprijs min €0,01 per liter!

Zo, nu weet je alles over de opbouw van brandstof en benzineprijzen. Zo weet je altijd precies waar jij voor betaalt! En nu kun je ook op de volgende kringverjaardag vertellen hoe dit in elkaar in zit. Succes!

Accijnzen

Op de brandstofprijs zit een vaste heffing die de overheid ingevoerd heeft op onder andere brandstof zoals benzine, diesel en LPG.  Sinds 1 juli 2023 is de accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG deels afgebouwd. De nieuwe accijnstarieven lees je in de tabel hieronder:

Tabel accijnstarieven voor benzine, diesel en LPG (per liter)
Brandstof Tarief per 1 april 2022 Tarief per 1 juli 2023
Benzine € 0,651 € 0,789
Diesel € 0,417 € 0,516
LPG € 0,154 € 0,186

Het kabinet had de accijns op benzine, diesel en LPG (liquefied petroleum gas) tijdelijk verlaagd met 21%. Dit ging in op 1 april 2022 en duurde tot en met 30 juni 2023. Het kabinet wilde hiermee de sterk gestegen prijzen van brandstoffen dempen. Meer informatie lees je op de site van de overheid.

Berkman Tankpas - blij met Berkman

Door de scherpe prijzen van Berkman rijd ik altijd voordelig! Zeker met de Berkman Tankpas

Esther – Tankpas gebruiker

Visual

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.