Opbouw benzineprijs, hoe zit dit nu precies?

Landelijke adviesprijs, pompprijs en actiekortingen. De opbouw van de benzineprijs en de kortingen hierop is ingewikkeld en roept regelmatig vragen op. We leggen je daarom precies uit hoe het werkt!

In de onderstaande infographic vind je alvast een eerste overzicht. Onder de afbeelding kun je verder lezen voor een extra toelichting!

 

Opbouw benzineprijs

Landelijke adviesprijs van benzine of diesel (brandstof)

Brandstofprijzen zijn onder andere afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Deze prijs kan per dag verschillen. Dat zien we in periodes van oliecrisis duidelijk terug! Daar bovenop komen nog kosten voor het transport, de opslag, productie, BTW en accijns. Al deze kosten bij elkaar opgeteld vormt onze inkoopprijs voor deze ruwe olie. Bovenop de inkoopprijs komt de marge. Van deze marge wordt het personeel, huisvesting, distributie, marketing en de standaard hoge korting die wij onze klanten geven betaald. Eigenlijk dus alle vaste en variabele kosten. De inkoopprijs plus deze marge vormt de landelijke adviesprijs op brandstof.

Van landelijke adviesprijs naar pompprijs

De landelijke adviesprijs verschilt per dag, maar geldt voor alle tankstations van Berkman. Dit werkt hetzelfde bij andere brandstof leveranciers waar jij kunt tanken. Toch verschilt de brandstofprijs tussen verschillende tankstations van hetzelfde merk. Dat komt omdat wij dagelijks per tankstation bepalen hoeveel korting jij krijgt op de landelijke adviesprijs bij dit specifieke tankstation. Deze korting hangt af van onder andere concurrentie en locatie.

Omdat wij weten dat tanken niet de leukste uitgave is geeft Berkman standaard een hoge korting op de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs min deze korting vormt de uiteindelijke prijs die je als klant per liter betaalt. Dit bedrag noemen we de pompprijs. Omdat de landelijke adviesprijs en de standaard hoge korting dagelijks verschillen, varieert ook de pompprijs iedere dag.

Korting met de Tankpas

De meeste kortingen worden gegeven op de landelijke adviesprijs, maar er is een belangrijke uitzondering! Met de Berkman Tankpas krijg jij standaard 1 cent korting per liter op de pompprijs. Dat is dus de prijs die jij op dat moment op de borden bij het tankstation ziet staan! Zo geniet jij altijd van de beste benzineprijs.

Actiekortingen

Daarnaast zijn er nog speciale actiekortingen. Wanneer wij communiceren dat we bij één of meerdere tankstations een extra hoge korting geven op één van onze brandstoffen, dan is dit zo goed als altijd op de landelijke adviesprijs. Deze actiekorting vervangt dan de standaard korting die wij geven. Een voorbeeld van een actiekorting is de 19-03 actie.

Samenvatting opbouw benzineprijs

In samenvatting is de opbouw van benzineprijzen dus als volgt: De inkoopprijs + de marge (vaste en variabele kosten) = de landelijke adviesprijs. De landelijke adviesprijs – de standaard korting = de standaard pomprijs. Gelden er speciale acties? Dan is de landelijke adviesprijs – de actiekorting = de pompprijs. En met de berkman tankpas betaal jij de pompprijs – €0,01 per liter!

Zo, nu weet jij alles over de opbouw van brandstof en benzineprijzen. Zo weet je altijd precies waar jij voor betaalt! En nu kun je ook op de volgende kringverjaardag vertellen hoe dit in elkaar in zit. Succes!

 

Blijf op de hoogte van de laatste acties. Aanmelden nieuwsbrief
© 2018 Berkman Energie Service BV | KvK: 24126900 | BTW: NL0098.48.836.B01 - Algemene Voorwaarden - Tankpas Voorwaarden - Privacy Statement