Hoe moet je tanken?
Tanken lijkt misschien eenvoudig, maar voor wie het nog nooit heeft gedaan of voor wie onzeker is over bepaalde aspecten, is het goed om een paar basics op een rijtje te hebben. In deze blog helpen we je stap voor stap door het proces, zodat je met een gerust hart de weg op kunt!
Hoe werkt tanken?
Bij het tanken stop je brandstof in je voertuig om de motor te laten draaien. Dit doe je door naar een tankstation te rijden, de juiste brandstofpomp en brandstof te kiezen en de tank van je voertuig te vullen. Voor veel mensen is dit routine, maar als het nieuw voor je is, kan het wat verwarrend lijken. Volg deze stappen:
- Rijd naar het tankstation en parkeer je voertuig zo dat de tankdop dicht bij de pomp is.
- Schakel de motor uit en open de tankdop.*
- Volg de instructies van het tankstation om de pomp te activeren. Sta je bij een onbemand tankstation? Lees hier meer over in onze blog: Hoe werkt een onbemand tankstation.
- Kies de juiste pomp en brandstof, pak het pistool/nozzle en plaats het in de opening van je tank.
- Houdt de hendel ingedrukt om te beginnen met tanken en laat los wanneer je genoeg hebt getankt.
- Zet de tankdop weer vast, betaal aan de kassa of via de betaalautomaat en je bent klaar om weer de weg op te gaan!
*Bij sommige voertuigen moet je een handel overhalen of knopje indrukken om de tankdop te openen. Bij andere ontgrendeld deze bij het uitzetten van je auto en weer bij andere automerken heb je de sleutel nodig om de tankdop te openen. Kom je er niet uit bij jouw auto? Google even op jouw type auto en tanken. Vaak vind je zo je antwoord!
Welke brandstof tanken?
Het is belangrijk om de juiste brandstof voor je voertuig te kiezen. Je kunt meestal kiezen uit benzine (Euro95 of Euro98), diesel of LPG, afhankelijk van wat je voertuig nodig heeft. Kijk hiervoor in de handleiding van je auto of op het klepje van de tankdop; hier staat vaak vermeld welke brandstof je moet gebruiken. Het verkeerd tanken van brandstof kan ernstige schade aan je motor veroorzaken, dus let goed op!
Lees ook onze blog “Welke benzine moet ik tanken?” voor handige tips!
Tankdop links of rechts?
Niet iedereen weet aan welke kant de tankdop van hun auto zit, vooral als je in een huurauto rijdt of als je net een nieuwe auto hebt. Gelukkig is er een simpele manier om dit te ontdekken zonder uit te stappen: kijk naar het dashboard van je auto!
Pijltje op je dashboard
Naast het brandstofsymbool op je dashboard zit vaak een klein pijltje. Dit pijltje wijst naar de kant waar de tankdop zich bevindt. Zo weet je altijd aan welke kant van de pomp je moet parkeren. Heb jij hem al gevonden?
Tankinhoud: hoeveel liter past er in jouw auto?
De tankinhoud van een voertuig is een belangrijke factor om rekening mee te houden. De tankinhoud kan namelijk sterk variëren afhankelijk van het type voertuig dat je rijdt.
Voor kleinere auto’s, zoals compacte stadsauto’s, ligt de tankinhoud meestal tussen de 40 en 50 liter. Dit is voldoende voor dagelijks woon-werkverkeer en kortere ritten. Aan de andere kant hebben grotere auto’s, zoals SUV’s en familieauto’s, vaak een tankinhoud van 60 liter of meer. Dit geeft je de vrijheid om langere afstanden af te leggen zonder dat je vaak hoeft te stoppen om te tanken.
Wil je precies weten hoeveel liter jouw auto kan tanken? Dan kun je dit eenvoudig terugvinden in de handleiding van je voertuig. Hierin staat niet alleen de tankinhoud vermeld, maar ook andere nuttige informatie zoals het aanbevolen type brandstof. Het kennen van de tankinhoud is niet alleen handig om je tankbeurten te plannen, maar kan je ook helpen om brandstofkosten beter in te schatten en je budget te beheren.
Hoe tank je met een scooter?
Tanken met een scooter werkt vrijwel hetzelfde als met een auto, maar er zijn een paar kleine verschillen:
- Zet de scooter op de standaard en zorg dat hij stabiel staat.
- Open de tankdop, die meestal onder het zadel of in de buurt van het stuur zit.
- Kies de juiste brandstof, vaak Euro 95 of een andere geschikte benzine.
- Tank rustig, omdat de tankinhoud van een scooter veel kleiner is dan die van een auto.
- Draai de tankdop goed dicht en zorg dat alles weer goed vastzit voordat je vertrekt.
Wil je nog meer weten?
Bekijk dan hieronder nog meer interessante blogs.
Welke benzine moet ik tanken?
Wat voor olie moet er in mijn auto?
Berkman, sinds 1903
We nemen je graag mee in het verhaal van Berkman
Nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan